Wycieczka do zakładów piekarskich i cukierniczych
(30 września i 9 października 2009)
Dnia 30.IX.2009 klasy IIIn i IIItż w towarzystwie opiekunów p. A. Jasińskiej i p. A. Kozińskiej odbyły wycieczkę do wytwórni lodów "Grycan" w Majdanie k/Warszawy, zakładu cukierniczego "Sękacz" w Warszawie-Wesołej ul. Rysia 1, zakładu piekarsko-cukierniczego "Putka" w Warszawie-Wesołej
ul. Brata Alberta 1.
Dnia 9.X.2009 do tych samych zakładów udały się klasy Itż i IItż w towarzystwie opiekunów p. A. Kozińskiej i p. K. Kłosowicz.
Program wycieczki obejmował:
- poznanie sprzętu używanego do produkcji: ubijaczki, mieszarki, wałkowarki,
piece konwekcyjne
parowe, rożen do sękaczy, smażalniki, freezery, dzielarko-zaokrąglarki, silosy do przechowywania mąki, linie produkcyjne do chleba,
bułek i rolad, krajalnice do pieczywa, do jego pakowania i etykietowania,
linie do nalewu lodów w pojemniki, mrożnie do hartowania lodów w -40oC;
- poznanie kolejnych etapów produkcji lodów;
- poznanie zasad kontroli jakości produkcji lodów zgodnie z systemem HACCP;
- poznanie systemów utrzymania czystości używanego sprzętu i higieny całego
zakładu.
Zorganizowanie tej wycieczki nie było łatwe za względu na obowiązujące
w tego typu zakładach normy HACCP.
Wycieczka ta była bardzo ciekawa, uczniowie mogli na żywo
poznać różne zakłady cukiernicze, różniące się nieco profilem produkcji.
Na wycieczkę młodzież udała się szkolnym busem. Uczniowie wrócili uśmiechnięci, ponieważ na tej "słodkiej" wycieczce mogli konsumować bez ograniczeń lody i wyroby cukiernicze.
|