Wycieczka do Spółdzielni Piekarsko-Cukierniczej
(11 kwietnia 2011)
W dniu 11.04.2011 uczniowie klasy IItż i IIItż pod opieką p. Alicji Kozińskiej i p. Katarzyny Krysiak (nauczycieli zawodu) były na wycieczce w Spółdzielni Piekarsko-Cukierniczej w Warszawie ul. Lubelska 12/14.
Zakład ten produkuje 70 ton wyrobów cukierniczych miesięcznie, pracuje na 3 zmiany i zatrudnia 80 osób.
Drugi ich zakład produkujący wyroby ciastkarskie znajduje się na ul. Krakowiaków 103.
Była to wycieczka programowa, mogliśmy zobaczyć z bliska wyposażenie w sprzęt używany do produkcji: ubijaczki, miesiarki, wałkowarki, wilki, glazurnicę, pomadziarki, nowoczesne linie produkcji drożdżówek z nadzieniem i bez nadzienia, automaty do smażenia, multidrop do szprycowania herbatników, maszynę do pakowania, piece obrotowe.
Zastępca kierownika zakładu oprowadzał nas po magazynie surowców i wyrobów gotowych,
garowni, piecowni, pakowalni i ekspedycji, zwracając naszą uwagę jak poszczególne etapy produkcji zostały dostosowane do norm HACCP.
Zorganizowanie tej wycieczki nie było łatwe ze względu na niechęć osób decyzyjnych w tego typu zakładach (obowiązujące normy HACCP i niebezpieczeństwo uczestniczenia w niej młodzieży głuchej i słabo słyszącej).
Uważam, że wycieczka ta była bardzo ciekawa, uczniowie mogli na żywo poznać zakład cukierniczo-piekarski specjalizujący się w produkcji ciastkarskiej. Niektórzy nawet bardzo chcieliby tam pracować po skończonej szkole. |