Wykład oraz lekcje warsztatowe w Instytucie Żywności i Żywienia "...Twoje pożywienie decyduje o stanie Twojego umysłu i o tym kim naprawdę jesteś..." HIPOKRATES - ojciec medycyny [Prawidłowe żywienie] - polega na całkowitym pokryciu zapotrzebowania organizmu na energię oraz wszystkie pokarmowe składniki potrzebne do rozwoju życia i zachowania zdrowia. Aby prawidłowo się rozwijać i żyć w pełnym zdrowiu, powinno się codziennie spożywać żywność dostarczającą potrzebnej ilości energii oraz zawierającą około 60 różnych składników odżywczych. W ramach lekcji podstaw żywienia człowieka, powyższe wiadomości staraliśmy się uzupełnić aktywnie, uczestnicząc w zajęciach warsztatowych w Instytucie Żywności i Żywienia w Warszawie. Klasy 2m, 3tżg, 3n wraz z nauczycielami Alicją Kozińską i Tomaszem Kościołowskim rozpoczęły wizytę w Instytucie od wysłuchania wykładu pani mgr. Joanny Jaczewskiej - dotyczącego zasad zdrowego odżywiania się. ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
W części warsztatowej zmagaliśmy się z wieloma zadaniami testowymi sprawdzającymi naszą wiedzę zdobytą na lekcjach oraz w trakcie prezentacji multimedialnej w Instytucie. Pytania dotyczyły zagadnień z zakresu zasad zdrowego odżywiania się człowieka pod względem zawartości: białka, cukrów, tłuszczy, witamin, konserwantów w żywności. Dokonując podziału żywności na produkty: mleczne, mięsne, zbożowe, warzywa i owoce, słodycze, staraliśmy się ponadto wyszukiwać żywność, która dostarcza nam poszczególnych składników pokarmowych i mineralnych. W dalszej części zadawaliśmy bardzo dużo pytań Paniom prowadzącym zajęcia, dotyczących m.in. otyłości, roli konserwantów, w żywności oraz zasad zdrowego odżywiania się młodzieży. Z tego miejsca składamy serdeczne podziękowania Dyrekcji Instytutu oraz: Pani Joannie Jaczewskiej i Pani Annie Taraszewskiej za przeprowadzenie dla nas zajęć i cierpliwe odpowiadanie na szereg pytań z zakresu żywienia człowieka.
|