Jak powstaje sękacz?
(15 maja 2013)

W dniu  15-V-2013 pod opieką nauczyciela zawodu p. Alicji  Kozińskiej,  kl. IIIn  ZSZ o profilu cukiernik uczestniczyła  w warsztatach wypieku ciasta sękacza, które to odbyły się w Zakładzie Cukierniczym  "Sękacz" w Warszawie-Wesołej  ul. Rysia 1. Oprócz wypieku sękacza, zrozumienia jak powstają brązowe sęki w cieście, uczennice mogły też obejrzeć produkcję innych wyrobów cukierniczych i maszyny używane do produkcji i wypieku.
Przed tymi warsztatami grupa wcześniej zwiedziła  Zakład piekarsko-cukierniczy "Putka",  gdzie zobaczyła linie produkcji pieczywa, piece obrotowe i komorowe, dzielarki, zaokrąglarki  stożkowe, wydłużarki, wałkowarki, pomadziarki, glazurnice i garownię do rozrostu pieczywa. Ta wycieczka programowa  pomogła uczniom łatwiej zrozumieć różne procesy piekarsko-cukiernicze, oraz wyobrazić sobie działanie różnych maszyn używanych w cukiernictwie.

Wycieczka
Galeria fotografii