Składniki odżywcze - lekcja otwarta
(04 stycznia 2017)

Dnia 4 stycznia, w naszym Ośrodku młodzież z klas 1c oraz 1T6 uczestniczyła w lekcji otwartej - korelacyjnej prowadzonej przez panią Alicję Kozińską i pana Tomasza Kościołowskiego. Tematyka lekcji dotyczyła poszczególnych składników odżywczych i ich znaczenia dla organizmu człowieka. Uczniowie dowiedzieli się o występowaniu w pożywieniu: białek, tłuszczy, cukrów, witamin, wody i ich roli dla organizmu ludzkiego. W części praktycznej lekcji uczniowie mieli za zadanie podzielić żywność na 2 grupy: żywność zdrową i niezdrową. Było omawiane także występowanie poszczególnych składników pokarmowych w danych produktach żywnościowych, m.in.: mleku, kefirze, owocach, warzywach.  Uczniowie jednocześnie zastanawiali się, który produkt żywnościowy jest cennym źródłem składników odżywczych i nie ma w nim substancji chemicznych (konserwujących). Wywiązała sie ożywiona dyskusja - każdy przecież z nas inaczej się odżywia. Na koniec lekcji podsumowaliśmy zajęcia i uczniowie otrzymali do wykonania pracę domową w formie tabelki, dotyczącej zagadnień z lekcji.

Galeria fotografii